Léčení akné pomocí mobilu je podvod, prohlásila obchodní inspekce

18.11.2011 00:47

 

Americká Federal Trade Commision (FTC; obdoba České obchodní inspekce, pozn. red.) přinutila tvůrce mobilních aplikací stáhnout tvrzení, že jejich mobilní aplikace léčí akné. Krok přišel poté, co se téměř 15 tisíc jedinců snažilo tento kožní problém vyléčit tím, že si drželi přístroj před obličejem.

Aplikace jako „AcneApp“ a „Acne Pwner“ byly obviněny z toho, že šíří klamavá tvrzení o léčivých účincích svých produktů. Jejich programátoři se snažili uživatele přesvědčit, že jim uhry vyléčí speciální barevná světýlka, která ze smartphonu vycházejí.

„Spotřebitelům bylo doporučováno, aby drželi displej obrazovky u zasažené plochy pleti. Léčba měla probíhat několik minut denně, když se aplikace spustí,“ uvedla FTC.

Podle úřadu si programátoři špatně vyložili studii odborného časopisu British Journal of Dermatology, která uvedla, že léčba modrým a červeným světlem může akné odstranit a snížit vady kůže až o 76 procent. FTC se vyslovila, že světla, o kterém časopis hovořil, jsou naprosto jiného druhu, než ta, která používaly aplikace.

Oba uvedené produkty se na trhu dobře prodávaly. Acne Pwner si na Android Marketplace účtovala 99 centů a stáhlo si ji 3 300 uživatelů, zatímco AcneApp si stáhlo téměř 12 tisíc zákazníků iTunes store. Zprávu přinesl server TechZwn.com.